DERKOlogo_vagott_kicsi

Derkó2015
Képzőművészeti ösztöndíjasok beszámoló kiállítása  

2015. március 28. –  április 05.

 

 

_DSC2033Megnyitó: március 27., 18 óra

Köszöntőt mond:

Szegő György a Műcsarnok igazgatója
Matiszlovics Tibor, a MANK szolgáltatási igazgatója

A kiállítást megnyitja:

Rieder Gábor művészettörténész
(Rieder Gábor megnyitóbeszéde)

Kurátor: Készman József
Kurátorasszisztens: Tulipán Zsuzsanna

Kiállítók: Antal Balázs, Balázs József Tamás, Brückner János, Csató József, Felsmann István, Gruppo Tökmag, Hajas Katinka, Kaliczka Patrícia, Karsai Dániel, Keller Diána, Koós Gábor, Martin Henrik, Pintér Dia, Rabóczky Judit Rita, Szabó Ákos, Szanyi Borbála, Szvet Tamás, Tranker Kata

 

A Derkovits Gyuláról elnevezett, fiatal képzőművészek pályakezdését segítő ösztöndíj 1955 óta szolgálja az alkotók optimális munkafeltételeinek megteremtését. A hatvan éve létező állami ösztöndíj azoknak nyújt támogatást, akik a felsőoktatás rendszeréből már kikerültek, és önálló művészeti tevékenységet folytatnak.

A Derkovits-ösztöndíj (közkeletű nevén: „Derkó”) az idők során a legjelentősebb, komoly szakmai elismertséget jelentő támogatási formává vált. A Derkó tehát valóságos képzőművészeti „intézménnyé” nőtte ki magát, évről-évre több mint másfélszázan jelentkeznek a felhívásra, miközben a díj híven őrzi az alkotói szabadság és a művészi minőség alapelveit.

A támogatást a harmincötödik életévüket még be nem töltött képzőművészek összesen három alkalommal nyerhetik el. A benyújtott pályaműveket egy 10 főből álló szakmai kuratórium értékeli és választja ki közülük az adott év nyerteseit. A pályázatokról döntő kuratóriumi ülés helyszíne hagyományosan a Műcsarnok – amely alól az idei év kivételt jelent. Ugyanakkor a pályázatot kísérő kiállítások megvalósítása a Műcsarnok szakmai feladata, és az intézmény éves programtervének része. A korábbi évek nagyszabású, kurátori válogatáson alapuló ösztöndíjas-kiállításait követően (amelyeken igyekeztünk lehetőséget biztosítani valamennyi – régi és új – ösztöndíjasnak), idén az ún. beszámoló kiállítások gyakorlata elevenedik fel: az alkotók az ösztöndíjas időszak végén megvalósított kiállításon adnak számot a munkatervükben megfogalmazott céljaik teljesítéséről.

Az ösztöndíj gondozója a kulturális tárca (EMMI), lebonyolítója a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft (MANK).

MANK_logo

A 2014. évi III. évfolyam ösztöndíjasainak beszámoló kiállítása Derkovits után címmel a MANK Galériában került megrendezésre Szentendrén.

A derkó.pécsi.2014 című kiállítás blogja: derko.pecsi.2014blog.hu/